TOP 10 cele mai populare nume la băieți și fete. Cum au ales românii, în 2014, numele copiilor

TOP 10 cele mai populare nume la băieți și fete. Cum au ales românii, în 2014, numele copiilor
Publicat: 11/01/2015, 09:26

Andrei, David, Alexandru, Gabriel, Mihai, Cristian, Ștefan, Luca, Ionuț și Darius sunt cele cele mai populare 10 nume de băieți alese de părinți în anul 2014. Multe din aceste nume au fost alese de părinți, într-o altă ordine, și în 2013 și 2012.

Spre deosebire de 2013, în 2014 topul arată un pic schimbat, în sensul că unele nume fie au coborât câteva locuri, fie au ieșit din clasamentul celor mai populare 10 prenume. Este cazul lui Luca care anul acesta a intrat în top 10 direct pe locul 8, în timp ce Ștefan a coborât de pe locul 4 pe locul 7.

În cazul numelor de fete, topul primelor 10 nume alese de părinți a rămas la fel în privința primelor locuri. La fel ca și în cazul băieților, și la fete există o intrare nouă în top 10: este vorba de Sofia.

Top 10 nume de fete în 2014 este în ordine: Maria, Elena, Ioana, Andreea, Sofia, Alexandra, Antonia, Daria, Ana, Gabriela. În plus, comparativ cu topul din 2012, când cele mai alese două prenume au fost Maria și Andreea, în 2014 cele mai populare prenume de fete sunt Maria și Elena.

În 2013, pe primul loc între numele de băieți se afla Andrei, în timp ce în clasamentul feminin conduce Maria, 21.817 de fetițe fiind botezate în acest fel.

Pe locul al doilea între numele de băieți preferate de părinți era David, iar în cazul fetelor era Elena, urmate îndeaproape de Alexandru și Ioana.

Specialiștii de la Direcția de Evidență a Populației, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne spun că românii au început să nu mai dea prenume „ciudate” copiilor lor. În această privință există o lege care nu mai permite funcționarilor de la primărie să înregistreze orice fel de prenume. Potrivit articolului 84 din Codul Civil, „este interzisă înregistrarea de către ofițerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și a altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică și bunele moravuri ori interesele copilului, după caz”.

Radu Papaschivescu: Românii au tendința să-și boteze copiii cu nume la modă

Scriitorul Radu Papaschivescu, care s-a ocupat îndeaproape de obiceiurile românilor privind alegerea numelor copiilor într-un capitol special-„Cum își botează românii copiii- din volumul „Maimuța Carpatină”, spune că nu trebuie să generalizăm, dar românii au tendința să-și boteze copiii cu nume la modă.

„A existat, cu patru decenii în urmă, o modă Nadia, declanșată, evident, de medaliile de aur olimpic de la Montreal ale Nadiei Comăneci. A urmat, la o oarecare distanță, moda Andrei-Andreea, care a ținut considerabil mai mult. Moda aceasta a fost însoțită și de un mic fior evlavios, Andrei fiind ucenic al lui Ioan Botezătorul, apostol și martir al creștinătății. Cunosc oameni care și-au calculat un mic avans în ale virtuții botezându-și astfel copiii. Combinația Andrei-Luca e, din acest unghi, exemplară – și, să recunoaștem, foarte frumoasă”, a spus Radu Paraschivescu pentru gândul.

Scriitorul a observat că în ultima vreme David este des întâlnit atunci când vine vorba de botezul copiilor.

„Moda de dată mai nouă îl include obligatoriu pe David, un alt prenume minunat, care riscă, prin suprautilizare, să devină exact cum nu voiau cei care l-au ales pentru copiii lor, adică banal. Mă mir că părinții de fete nu vibrează la un trio de prenume feminine care mie unuia mi se par foarte expresive: Irina, Ileana, Ilinca. La prenume cu „I”, Ioana pare să se situeze într-o poziție de monopol”, mai arată Radu Paraschivescu.

Cum își aleg părinții români numele copiilor lor? Radu Paraschivescu a găsit trei categorii de situații în alegerea prenumelor copiilor de către părinți.

„Uneori prenumele pe care-l dăm copiilor e o proiecție personală, felul cum îi vedem cu ochii minții peste douăzeci de ani. Alteori e pur și simplu rezultatul unei fixații pentru un nume, pentru un complex fonetic, pentru o sonoritate”, arată Radu Paraschivescu.

O a treia situația, mai rar întâlnită, ar fi aceea când prenumele ales este „o urare deghizată și filtrată religios, un fel de a-i ține pumnii pe viață copilului punându-i un prenume cu o conotație extrem de puternică și de pozitivă”.

„Aș vrea să cred că majoritatea părinților se gândesc la copii în momentul alegerii unui prenume, dar mă tem că sunt prea optimist. S-ar putea ca unii să se gândească la ei înșiși și la prenumele pe care le-ar fi plăcut să le aibă”, afirmă scriitorul.

Respectă românii vreo tradiție în alegerea numelor copiilor lor? Radu Paraschivescu vorbește de anumite cutume, care într-o oarecare măsură pot ține și de o anumită tradiție.

„Una dintre cutume, cea ardeleană, încă privilegiază prenumele latine de tip Flaviu, Claudiu, Fulvia, Liciniu/Licinia, Octavian, Iuliu etc. O alta este cea a transmiterii cvasiereditare a prenumelui-bunicul, tatăl și nepotul sunt cu toții Ion, de exemplu. O a treia este lăsarea acestei răspunderi exclusiv în seama nașului, fără ca părinții să fie măcar consultați. (Ce-i drept, aici pot apărea mici tensiuni). Pe urmă, există și copii botezați omagial. Ei își primesc prenumele ca formă de reverență pentru un binefăcător din familie sau din anturaj, o personalitate care i-a impresionat pe părinți etc”, mai spune Radu Paraschivescu.

Scriitorul amintește și de prenumele fie profund exotice pe care le primesc anumiți bebeluși, fie prenumele care derivă din anumite obiecte pe care părinții le folosesc.

„În fine, există în rândul anumitor segmente de populație tendința de împroprietărire a copiilor cu nume fie profund exotice, fie inadecvate prin aceea că derivă din substantive comune de resort tehnic, financiar, de business etc. Am exemplificat în cartea „Maimuța carpatină” cu Trăbănțel, Viforel sau Umbreluța, marcate diminutival, dar și cu Arierata, Emergența, Expertiza sau Parkinson”, conchide Radu Paraschivescu.

Prenume populare la nivel mondial

La nivel internațional, într-un top întocmit de Baby Center Population, cele mai alese nume sunt Liam, Noah și Ethan în cazul băieților, și Emma, Olivia și Sophia în cazul fetelor.

Un alt site Nameberry pe care sunt strânse cele mai populare nume de fete și băieți arată că în 2014 Imogen a fost cel mai ales nume pentru fete, iar pentru băieți Asher. Topul întocmit de Nameberry se bazează pe numărul de vizionări pentru fiecare nume în parte.

Filmele și actorii au mare influență asupra părinților

PotrivitHuffington Post, pentru 2014 se poate observa o influență foarte mare pentru nume din „Game of Thrones”. Mulți părinți au ales pentru fete numele de „Khaleesi” și „Daenerys” din acest film.

În cazul băieților, influența cea mai mare asupora părinților au avut-o personajele din „Weeds”: Silas, Jasper, Milo și Ezra.
O mare influență s-a observat și din partea cuplului de la Hollywood Jolie-Pitt, mulți părinți alegând Knox, Archer și Ryker.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus ADIO după 3 ani de relație. Motivul care...
Cristi Borcea are o „Valentina Pelinel mică”. „Doar că are ochii albaștri”
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
S-a dat ordin SĂ FIE INTERZIS complet. Nimeni nu ar fi crezut că se va...
Superbolid deținut de un om de afaceri român. Repararea mașinii, o mare aventură
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Medicul ortoped Cătălin Cîrstoiu, despre operația lui Florin Piersic: ”Trebuie tratat într-un spital mare”
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
De ce Sistemul Solar este aliniat cu Axa Răului?